سياسي. غنيسازي ۲۰درصد. ايران هسته اي. كشورهاي غربي
تهران - تبليغات گسترده كشورهاي غربي درباره عدم توانايي ايران در ساخت ميلههاي سوخت و جنجال بر سر حقوق بشر نشان ميدهد كه آنها از هرگونه اقدام موثر عليه جمهوري اسلامي ناتوان بوده و به پيشروي در فضاي مجازي روي آورده اند.
پس از آنكه محمود احمدي نژاد، رئيس جمهوري اسلامي ايران به رئيس سازمان انرژي اتمي دستور داد كه غنيسازي سوخت تا ۲۰درصد را آغاز كند، موجي از موضعگيري هاي شتابزده و متناقض را از طرف مقامات كشورهاي غربي شاهد هستيم. آنها از يك طرف اقدام ايرانر ا دليلي بر ماهيت برنامه هستهاي آن دانستند و از طرف ديگر با ادعايي كه ناقض ادعاي نخست است اعلام كردند، ايران توانايي ساخت ميله سوخت را ندارد.
سخنگوي وزارت خارجه انگليس در اينباره اظهار داشت: بيانيههاي اخير ايران عميقا نگرانكننده هستند. برخلاف ادعاهاي ايران اين اورانيوم غني شده نميتواند براي راكتور تحقيقاتي تهران مورد استفاده قرارگيرد، چرا كه ايران فناوري تبديل اورانيوم ۲۰درصدي به ميلههاي سوخت را در اختيار ندارد. غني كردن اورانيوم به ميزان ۲۰درصد فقط به فهرست نگراني ها درباره برنامه هستهاي ايران و اينكه اين برنامه براي پاسخگويي به نيازهاي غيرنظامي طراحي نشده است، خواهد افزود.
سخنگوي وزارت خارجه انگليس همچنين ادعا كرد؟ اين اقدام همچنين به نگراني ها درباره كشوري كه تاسيسات هستهاي خود را مخفيانه ميسازد و به سوالات آژانس درباره فعاليتهاي مرتبط با تسليحات پاسخ نميدهد، دامن ميزند.
زمان آن فرارسيده است كه ايران از لفاظيهاي متضاد فاصله بگيرد و تعامل با آژانس بينالمللي انرژي اتمي و جامعه بينالمللي را از سر بگيرد.
ايران بايد نگرانيهاي مشروع درباره برنامه (هسته اي) خود را مدنظر قرار دهد و روند احياي اعتماد نسبت به نيات خود را آغاز كند.
وزير خارجه فرانسه نيز همگام با همتاي انگليسياش گفت: تمامي اقدامات ايران جدي نيست و افسوس كه ما نميتوانيم به اقدامي ديگر جز تحريمها دست بزنيم چرا كه امكان مذاكره وجود ندارد. وي به ناتواني فرانسه در تصويب قطعنامه در شوراي امنيت به دليل عدم وجود ۹راي مثبت اذعان كرد و گفت:
اعلام غنيسازي ۲۰درصد يك شانتاژ واقعي ديپلماتيك و در اين مورد، بايد گفت يك ديپلماسي كاملا منفي است.
وزير امور خارجه فرانسه در ادامه با اشاره به اينكه غنيسازي اورانيوم مخالف تمامي قطعنامههاي شوراي امنيت است گفت: ما فكر ميكنيم كه ايرانيان به دليل عدم توان ساخت ميلههاي سوخت نميتوانند از اين اورانيوم غنيسازي شده استفاده كنند و چيزي جز گرفتن وقت هدف ديگري دنبال نميشود.
از طرف ديگر وي ناگزير به موضع ضعيف خود و همپيمانانش شد و گفت كه چين را مانع بزرگ در راه تصويب قطعنامه ميداند، كوشنر گفت:من از وجود مباحث طولاني در دوران رياست فرانسه بر شوراي امنيت نگران هستم. ما مسلما در موقعيتي نخواهيم بود كه بتوانيم چنين قطعنامهاي را ارايه دهيم. ما هنوز موفق به متقاعد كردن چينيها نشده ايم.
هفته گذشته وزير امور خارجه چين در ديدار با فرانسوا فيون نخست وزير فرانسه با اعلام مخالفت با تحريمهاي جديد عليه ايران گفته بود كه بحث از تحريمها در حال حاضر وضعيت را پيچيده تر ميكند. كوشنر با اشاره به روند تصميمگيري در شوراي امنيت كه داراي ۱۰عضو غير دايم و پنج عضو دايمي مي باشد، افزود: براي تصويب قطعنامه احتياج به ۹راي مثبت داريم كه هم اينك مطمئن نيستيم كه چنين آراي مثبتي را در اختيار داشته باشيم و علاوه بر چين برخي ديگر از كشورهاي در حال توسعه و در مسير شكوفايي اقتصادي در شوراي امنيت عضو هستند كه آنها نيز در مسير چين براي تصويب قطعنامه قرار دارند و مخالف قطعنامه تحريم هستند. وي تاكيد كرد كه تاريخي براي ارايه قطعنامه احتمالي نيز وجود ندارد و اين قطعنامه هنوز نوشته نشده است.
وزير امور خارجه فرانسه با اشاره به اينكه موارد پيشنهادي تحريمها از نيويورك آغاز شده و روند بررسي تحريمها پيچيده و كند است، مدعي شد:
فهرستي از تحريمها از سوي آمريكا و فهرستي نيز از سوي اتحاديه اروپا وجود دارد. بايد براي موثر بودن اين تحريمها به مقايسه اثرات آنها بپردازيم و اين، آن چيزي است كه ما دوست داريم انجام شود ولي به نظر من تحريمهايي كه مردم ايران مجازات شوند وجود ندارد.
سخنان كوشنر حاوي نكات جالب توجهي است؟ وي از يك سو از تحريم سخن ميگويد و از سوي ديگر نااميدي خود از داشتن ۹راي را نيز پنهان نميكند. عدم وجود ۹راي موافق در شوراي امنيت در حالي بيان ميشود كه چين به عنوان عضو دائم شوراي امنيت نيز مخالف جدي هرگونه بحث تحريم است. اما چرا كشورهاي غربي به سياست ايجاد سر و صدا پيرامون عدم توانايي ايران براي ساخت ميله سوختي روي آورده اند؟
با توجه به اينكه كارشناسان هستهاي بر توانايي ايران براي ساخت ميلههاي سوختي صحه گذاشتهاند سياست كشورهاي غربي پيشروي در فضاي مجازي پس از شكست در فضاي واقعي است. آنها ميخواهند پيروزي ايران در غنيسازي ۲۰ درصدي را با تشكيك در اصل آن زير سوال ببرند.
ديويد آلبرايت و شاير ژاكلين، از كارشناسان موسسه آي اس آي اس، در گزارشي كه در وب سايت موسسه منتشر شده از ادعاي ايران حمايت كرده و اظهارات برنار كوشنر وزير خارجه فرانسه را كه گفته است تهران چنين قابليتي ندارد، رد كردند.
آلبرايت و شاير نوشتند گرچه ايران ممكن است با چالشهايي روبرو شود، اما از نظر فني براي توليد اورانيوم با غناي ۱۹/۷۵درصد در كارخانه غنيسازي سوخت نطنز مجهز است.
آنها متذكر شدند كه اورانيوم با غناي زير ۲۰درصد سبك تلقي ميشود، در حالي كه بيشتر از اين ميزان اورانيوم با غناي بالا منظور ميگردد.
اين كارشناسان گفتند كه تا نوامبر سال گذشته ايران بيش از ۱۸۰۰كيلوگرم اورانيوم با غناي كم تا حدود ۳/۵درصد انباشت كرده بود اما گمان ميرود كه اكنون ۲۰۰۰كيلوگرم اورانيوم با غناي كم داشته باشد. آنها افزودند كه ايران براي ساختن ۲۰كيلوگرم اورانيوم با غناي ۱۹/۷۵درصد فقط به حدود ۲۰۰كيلوگرم اورانيوم ۳/۵درصد نياز دارد كه براي سوخت هر سال راكتور تحقيقاتي تهران كاملا كافي است. بدين ترتيب، اگر ايران مقدار ۱۲۰۰كيلوگرم اورانيوم با غناي كم را - كه قرار بود براي غنيسازي بيشتر طبق معامله اي بينالمللي به خارج بفرستد - كنار بگذارد، ميتواند حدود ۱۲۰كيلوگرم اورانيوم ۱۹/۷۵درصد توليد كند.
اتحاديه اروپا و آمريكا در ادامه فرافكنيهاي خود بعد ظهر ديروز (دوشنبه ) با صدور بيانيه مشتركي آنچه ادامه نقض حقوق بشر در ايران ناميدند را محكوم كرده و نسبت به احتمال خشونت در روز ۲۲بهمن ابراز نگراني كردند.
در اين بيانيه مشترك اتحاديه اروپا و آمريكا، بازداشتهاي گسترده، محاكمه هاي گروهي، اعدام معترضان، ترساندن خانوادههاي دستگيرشدگان و ادامه جلوگيري از آزادي بيان در ايران، مخالف هنجارهاي حقوق بشر اعلام شده است.
ما از دولت ايران ميخواهيم به حقوق بشر پايبند باشد، به بدرفتاري با مردم كشور خود خاتمه دهد، كساني را كه مسئول اين بدرفتاريها هستند محاكمه و كساني را كه در پي دفاع از حقوق خود بوده اند، آزاد كند.
چنانچه كشورهاي غربي ميتوانستند اقدام موثري عليه جمهوري اسلامي انجام دهند قطعا انجام ميدادند و ادعاهاي پراكنده و متناقض آنها در موضوعاتي مانند بحث ميلههاي سوختي و حقوق بشري نشان از ناتواني در اقدام موثر عليه ايران و پناه بردن به فضاي تبليغاتي دارد.